Miten tehdä töitä niin, että energiaa riittäisi myös vapaa-ajalle?
Kuvitteletko, että sinulla on käytössäsi 100% energiaa töihin ja vapaa-ajalle toinen 100%? Moni kuvittelee. Tosiasiassa meillä kaikilla on käytössämme vain yksi energiavarasto, josta ammennamme. Jos käytät töissä kaiken, mitä jää vapaa-ajalle?
Koska työ ja sen tekeminen muuttuu koko ajan monimutkaisemmaksi, tarvitaan uusia tapoja pitää huolta omasta hyvinvoinnista. Työpaikalla, missä stressistä ja kiireestä on jo tullut normi, tarvitaan rohkeaa ja uutta ajattelua.
Työ täyttää kaiken sille varatun ajan. Ei tule hetkeä, jolloin kaikki on tehty ja voimme täydellisinä keskittyä asioihin, joista elämässä loppujen lopuksi on kyse.
Opettajalla ja rehtorilla on työtä on aina enemmän kuin on mahdollista tehdä. Työ ei lopu koskaan. Voit aina tehdä enemmän, paremmin, hinkata, viilata, lukea lisää, perehtyä, etsiä ja kehittää. Mitä enemmän uskot, että voit tehdä kaiken, sitä enemmän uusia tehtäviä tulee. Se, että teet enemmän, ei vähennä tekemisen määrää.
Miten tehdä työtä kestävällä tavalla niin, että energiaa riittäisi päivittäiseen palautumiseen ja työssä jaksaisi joka päivä?
Työssä on paljon asioita, joihin ei pysty vaikuttamaan. Se, mihin voit kuitenkin aina vaikuttaa on oman energian johtaminen. Usein kiinnitämme huomiota vain ajanhallinnan menetelmiin, mutta kestävän hyvinvoinnin ja tasapainon rakentamisen ydin on oman energian johtamisessa.
Miten pystyt ylläpitämään sopivaa työn tekemisen tahtia? Haasteena ei useinkaan ole kuormituksen kanssa eläminen vaan palautumisen puuttuminen. Huomio siis oman energian säätelyyn. Miten palaudut kuormituksesta, on tärkeämpi kysymys kuin se, miten kestää paremmin kuormitusta.
Mitä sinun tulisi muuttaa omissa työn tekemisen tavoissasi, jotta tekemisesi olisi kestävää?
Oman energian johtamisen kulmakivet ovat mielestäni pysähtyminen, arvojen mukainen toiminta sekä työn herättämien tunteiden ja ajatusten tunnistaminen. Kaiken pohjana tietysti se, että uni, ravinto ja liikunta ovat kunnossa.
Pysähdy – tarvitset taukoja!
Tauota tekemistäsi. Pysähdy välillä. Aivosi tarvitsevat taukoja ärsyketulvasta. Sinä tarvitset taukoja, jotta ehdit ajatella ja huomata, mitä sinulle kuuluu. Pidä taukoja, vaikka kukaan muu töissä ei pitäisi. Suunnitelkaa yhdessä palautumista tukevia tapoja työyhteisöön. Hyvä tauko on esimerkiksi hengittäminen, ikkunasta tuijottelu, lempibiisin kuunteleminen, kahvittelu työkavereiden kanssa tai happihyppely.
Mikä on sinulle merkityksellistä ja tärkeää?
Kirkasta omat arvot ja työn ydintehtävä. Jos se on hukkunut, keskustele esihenkilösi kanssa perustehtävästäsi. Priorisoi ja suunnittele tekemistäsi ydintehtäväsi mukaan. Heitä supersankarin viitta menemään ja luota siihen, että sinä tiedät kyllä mikä on tärkeintä. Kaikkea et voi tehdä. Arvota omaa tekemistäsi. Mihin käytät aikaa enemmän, mikä tarvitsee vähemmän. Muista, että kiireellinen ei ole sama kuin tärkein.
Johda ajattelu- ja tunne-energiaasi
Ihminen ajattelee koko ajan ja onkin arvokasta tiedostaa mitä mielessäsi liikkuu. Ajatuksista seuraa tunteita ja tunteet ohjaavat toimintaamme. Huomaatko mikä mielentilasi on? Onko lasisi useammin puoliksi täynnä vai puoliksi tyhjä? Millaista juttua kerrot itsellesi? Oletko itsesi armoton kriitikko vai lempeä kannustaja?
Omiin tunteisiin kannattaa rohkeasti tutustua. Miten suhtaudut omiin niihin? Onko helpompi tukahduttaa ikävät työn herättämät tunteet ja jäädä vellomaan asioihin, joihin et voi edes vaikuttaa? Mitä jos harjoittelisit käsittelemään epämiellyttävät tunteet ja vahvistaisit myönteisiä tunteita?
Yksi vinkki omien ajatusten ja tunteiden johtamiseen on työpäivän jälkeinen rituaali.
Pysähdy ennen kotiin lähtemistä ja kysy itseltäsi muutama kysymys. Miten päivä meni? Mitä tunteita tunsin päivän aikana? Mikä tunne on päällimmäisenä nyt? Mikä vei erityisesti energiaani? Mikä meni hyvin? Mitä tarvitsen juuri nyt?
Edellytysten luominen kestävälle hyvinvoinnille työssä on sekä yksilön että koko työyhteisön vastuulla.
Tätä voi lähestyä oman työn suunnittelulla, taukojen pitämisellä ja pysähtymällä omien ajatusten ja tunteiden äärelle. Miten voisin muuttaa omia tapojani tehdä työtä niin, että hyvinvointini kestäisi työn turbulenssit?
Yhtä tärkeää on pysähtyä pohtimaan millaiset ovat teidän työpaikan käytännöt ja rutiinit, jotka suojelevat palautumista? Miten varmistatte, että työtahti on pitkässäkin juoksussa kestävä?
Mitä sitten, jos omat keinot eivät riitä?
Ongelmat eivät ratkea niillä tavoilla, joilla ne ovat syntyneet. Usein tarvitaan uutta ajattelua ja näkökulmia. Rohkeus tutkia omia ja koko työyhteisön tapoja toimia, vie kohti uutta.
Me Brillassa autamme teitä mielellämme luomaan kestäviä työhyvinvoinnin malleja. Coachaava työnohjaus, Rohkea valmennus tai Oivalluttava koulutus ovat palveluitamme, joiden avulla yksilöt, tiimit tai koko työyhteisö saa apua ja ohjausta työn tekemiseen, siinä onnistumiseen ja loistamiseen. Varaa aika maksuttomaan 30 minuutin Teams –sparrailuun, jossa käydään yhdessä läpi tilanteenne ja saatte vinkit mikä voisi auttaa teitä parhaiten.